In Mansukh Patel’s boek ‘Crisis en het wonder van de liefde’staat een fascinerend stukje over hoe je falen zo kan omdraaien dat het juist voor je werkt. Mansukh Patel is een doorgewinterde beoefenaar van Dru Yoga en hij biedt een breed scala aan Dru Yoga bewegingen aan om de ‘energie’ die je hebt opgedaan uit jouw geconditioneerde reacties op falen, je lichaam uit te krijgen en daarmee ook uit je hoofd.
Mansukh Patel heeft als pionier yoga in het westen geïntroduceerd als een methode voor diepe emotionele heling. Hij reisde af naar oorlogsgebieden om hulpverleners en getraumatiseerden uit de oorlog te helpen. Het is niet genoeg, zegt Mansukh, om simpelweg je gedachten over allerlei zaken, levensomstandigheden en emoties te veranderen. Emoties gaan vastzitten in het lichaam en moeten eruit om de geest te bevrijden. Je geest heeft juist de neiging om in gedachten en gevoelens te blijven hangen.
Volgens Mansukh Patel slijten geconditioneerde overtuigingen en gedragspatronen diep in. In ‘Crisis en het wonder van de liefde’ beschrijft hij een persoon die helemaal enthousiast werd over zijn succes programma, toen hij deze aan het bestuderen was en hij zich realiseerde dat je inderdaad alles kan krijgen waar je je gedachten op richt. Zodra hij met tegenwerkende omstandigheden te maken kreeg, kelderde de euforische stemming al gauw naar een bittere teleurstelling en doken gedachten over falen al gauw de kop weer op.
Mansukh Patel zegt dat het van belang is om juist op dit soort momenten je te realiseren, dat signalen vanuit geconditioneerde overtuigingspatronen automatisch opkomen vanuit je onderbewustzijn. Deze zelf-belemmerende overtuigingen, zegt Mansukh, zijn niet voor rede vatbaar. Er is tijd, geduld en toegepaste vaardigheid voor nodig om te geloven in je vermogen om te slagen. Dus adviseert Mansukh ons om te proberen niet aan te sturen op dit falen. Maak het simpel om je doel te bereiken, zegt hij in ‘Crisis en het wonder van de liefde’, zo simpel dat het niet mis kan gaan.
In het boek beschrijft Mansukh hoe mensen geloven dat ze grote hoogtes moeten bereiken om zich succesvol te voelen en dat des te hoger je lat ligt, des te groter het succesgevoel zal zijn. Maar het gevoel dat je krijgt van kleine successen, bijvoorbeeld als iemand je zegt dat je geweldig bent, kan net zo sterk zijn als wanneer je een miljoen wint.
Als kleine jongen liep ik rond met een katapult in mijn zak, die mijn vader voor mij had gemaakt. Elke dag ging ik de velden in en legde ik conservenblikken op een rij. Ik koos altijd voor een afstand waar vandaan ik niet kon missen.. Geleidelijk verlegde ik de afstand, maar nooit verder dan ik zou kunnen halen. Dit zorgde ervoor dat succes in mijn psyche geprogrammeerd werd. – Mansukh Patel
Mansukh’s actieplan voor het ontwikkelen van een succesvolle gewoonte gaat als volgt.
Werk dagelijks aan iets dat heel eenvoudig en doeltreffend is, iets dat je het gevoel geeft wat te hebben bereikt en wat je vertrouwen geeft. Het moet iets zijn dat je goed kan. Dat kan simpelweg het twintigmaal daags gooien van een tennisbal tegen een muur zijn. Waar wacht je nog op? Ga die bal halen!
Het kan iets sulligs zijn als bijvoorbeeld ‘s ochtends opstaan om een snee brood te roosteren of darts te spelen met je vrienden.
Maak een lijst van drie dingen waarvan je weet dat je ze kan. Kies er één uit waar je echt naar uit kijkt om te doen – en doe het nu.
Oefen elke dag. Zie jezelf het steeds succesvol volbrengen. Dit is de manier om de gewoonte om succesvol te zijn doeltreffend op te bouwen.
Mansukh herinnert ons eraan dat het hier gaat om een gewoonte die we willen doorbreken, wat betekent; steeds weer en opnieuw en weer opnieuw…..
Mansukh Patel’s advies om van falen een succeservaring te maken is:
1. Wees bewust – je bewust worden kan ruimte geven in je hoofd voor andere mogelijkheden dan degene die je in eerste instantie ziet of ervaart.
2. Stel de juiste vragen – gebruik je bewustwording, vraag jezelf af of deze situatie je eigenlijk ook voordelen biedt.
Onthoud, zo zegt Mansukh, dat falen niet bestaat – het is niets meer dan een mogelijkheid om te leren, een opstapje naar succes. Er is altijd een positieve kant.
Vraag jezelf af wat er geniaal is aan deze tegenslag of dit falen – en schrijf het op. Blijf je die vragen stellen tot je een lijst met voordelen hebt, zoals: het leert me standvastig te blijven, om nooit op te geven etc.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.